top of page
Screenshot 2024-05-26 at 15.06.09.png

קהילת בית שלום יפן

שורשי העמותה

קהילת בית שלום יפן היא קהילה נוצרית פרוטסטנטית, ושמה בתָרגום לעברית, "אגודת הנוצרים היפנים ידידי ישראל". אך היא ידועה בארץ בכינוייה "בית שלום יפן".

 

הקהילה נוסדה מיד אחרי תום מלחמת העולם השנייה ב1946. אך שורשיה של בית שלום יפן נעוצים בחוויה רוחנית שקרתה למייסד הקהילה בשנת 1938, שמו האב טקג'י אוצוקי, זכרונו לברכה. הוא הלך לעולמו לפני בשנת 2004 כשהוא בן 98. עד יומו האחרון הוא היה צלול, ובליבו תפילה למען שלום ירושלים.

 

בשנת 1936 האב טקג'י אוצוקי נשלח על ידי קהילה שלה הוא השתייך, למאנצ'וריה,   בצפון סין, כדי לכהן ככומר פרוטסטנטי.

 

שנתיים לאחר מכן, בתשעה בינואר 1938 בשעות הערב, לפתע חווה חוויה רוחנית. בזמן שהתפלל הוא התנסה בהתגלות אלוהית ובאותו רגע, הוא קיבל ארבעה ציוויים:

  • להתפלל למען קום מדינת ישראל

  • להתפלל למען ההתעוררות הרוחנית של העם היהודי

  • להתפלל למען שלום ירושלים

  • להתפלל למען ביאת המשיח

 

מייסד הקהילה, ראה חזון ובו מדובר על תקומת מדינת ישראל -  10 שנים

בדיוק לפני קום מדינת ישראל, 10 חודשים לפני ליל הבדולח

הוא ורעייתו התחילו להתפלל למען שלום העם היהודי, וזאת מבלי שפגשו יהודי מימיהם! בד בבד הם ניסו להסביר את החשיבות של התפילה הזו ליפנים שהיו במנצ'וריה. אבל רק מעטים הצטרפו לתפילה הזו.

 

בחלוף הזמן, פרצה מלחמת העולם השנייה באירופה, ויפן כרתה ברית צבאית עם גרמניה הנאצית. האב אוצקי ורעייתו, וכן רבים מחברי הקהילה שהוא השתייך אליה, סבלו מרדיפות, הם נעצרו ונאסרו בבתי כלא יפניים, ועונו קשות בגלל אמונתם ואהדתם לעם ישראל. באורח נס, האב אוצוקי ורעייתו ניצלו מן הרדיפות והאב אוצוקי הקדיש את זמנו להסביר לאנשים ביפן על החשיבות של התפילה הזו. בהתחלה אנשים לא הקשיבו, הם אמרו: "אנחנו לא יודעים שום דבר על העם היהודי, מי הם היהודים..." וכו'

 

אבל לאט לאט אנשים החלו להאמין והצטרפו לתפילה של האב אוצקי. אחרי תום מלחמת העולם השנייה, בחמישה בינואר 1946, האב אוצוקי ייסד את הקהילה בשם "אגודת הנוצרים היפנים ידידי ישראל".

 

כעבור שנתיים, בשנת 1948, הם ראו את הקמת מדינת ישראל כמו שהאב סיפר, אז אנשים הבינו את האמיתות של החוויה והתפילה שלו ויותר ויותר אנשים  הצטרפו לקהילה. כיום מונה הקהילה מעל 100 כנסיות בכל רחבי יפן, 8000 חברים מילדים עד מבוגרים.

 

מדוע בית שלום יפן

כאשר מייסד הקהילה, האב טקג'י אוצוקי קיבל את ההתגלות האלוהית בשנת 1938, הובטח לו שיבוא יום שבו הוא יפגוש ישראלים.

 

לא היה לו שום קשר עם אף יהודי, ולכן הוא ורעייתו ייחלו ליום שבו יפגשו יהודים או ישראלים, והמשיכו להתפלל. עברו 5 שנים, ולא קרה כלום. חלפו 10 שנים, הם ראו את הקמת מדינת ישראל, התגשמות ראשונה של החזון שנגלה לו, אבל לא פגשו אף ישראלי, אף יהודי.

 

20 שנה חלפו ועדיין לא התגשם חלומם, רק כעבור 25 שנה מאז החוויה שעבר, סוף סוף הם זכו לפגוש את זוג ישראלי, ששהו באוסקה לרגל כתיבת דוקטורט באוניברסיטה. זה היה ב1962. מאז, כאילו נפרץ סכר, התחילו לבקר ביפן אורחים מישראל. אבל לא היה בית לארח אותם. לכן, בזמן האסיפה שנתית של הקהילה, קם האב אוצוקי והציע לבאי הכנס, 'הבה נקים בית הארחה לאורחים ישראלים, שמגיעים לכאן ממרחקים כה גדולים. מי שיסכים עם לרעיון הזה, יקום ממקומו, בתנאי שיתרום סכום מסוים.'

 

היו בערך אלף אנשים בין באי הכנס, וכולם קמו על רגליהם, ובו במקום נתרם כל הסכום הדרוש כדי לבנות בית הארחה. ולבית הזה, האב אוצוקי נתן את השם "בית שלום".

 

מאז הרבה טיילים, אורחים ישראלים ביקרו בו ולנו בו.

 

ואלה שהיו פה, חזרו הביתה, וסיפרו למשפחה או לחבריהם: 'הייתי בבית שלום, הייתי בבית שלום'. וכך, שמה הארוך של הקהילה שלנו "אגודת הנוצרים היפנים ידידי ישראל" התקצר, וכולם מכירים אותנו בשם "בית שלום יפן".

 

יש "בית שלום" (כלומר, בית קהילה המשמש גם בית הארחה) בקיוטו וסביבתה, בנארה, בטוקיו ובהירושימה. נשמח אם תרגישו כמו בבית, וגם שתהיה לכם תחושת ביטחון במהלך הטיול שלכם.

 

אנא השתמשו בבית הזה כבית שלכם! אתם מוזמנים!

 

אגודת "מזרע"

גם בתוך הקהילה, האב אוצוקי הקים אגודת שוחרי האוניברסיטאות בארץ, ששמה 'אגודת מזרע'.

אגודה הזאת מעניקה מלגות לחוקרים ולפרופסורים צעירים, כדי שיוכלו להישאר באוניברסיטאות בארץ ולהמשיך לחקור וללמד בה.

היום, האגודה גם נותנת מלגה מלאה, כולל מחיה, לסטודנט או סטודנטית מצטיינים שמעוניינים ללמוד שפה ותרבות יפנית ביפן למשך שנה. בתמורה, מלמדים הסטודנטים עברית פעם בשבוע, בסמינר התיאולוגי של הקהילה.

 

מרכז החינוך לשואה

האב אוצוקי הקים "מוזיאון חינוך לשואה" ב1995. הוא נמצא בעיר פוקויאמה, בפאתי הירושימה. המוזיאון הוקדש במיוחד למיליון וחצי ילדים שנספו בשואה. רוב הילדים היפנים לא יודעים מה התרחש במלחמה, מה זה שואה, ומה קרה ליהודים במלחמת העולם השנייה. המוזיאון מתאמץ ללמד את הילדים את ההיסטוריה הנוראה של העם היהודי, ומנסה לתרום לכך שהאנושות לא תחזור על אותה שגיאה.

עד היום יותר מ150 אלף ילדים ומבוגרים, ביקרו במוזיאון הזה.

 

עם השנים נוצר קשר חזק בין האב אוצקי ויצחק נבון, הנשיא החמישי של מדינת ישראל זכרונו לברכה. הידידות ביניהם הייתה חזקה ועמוקה. כאשר יצחק נבון ביקר ביפן ופגש אותו, הם התיידדו באופן פתאומי, כמו דוד ויהונתן. בשנת 95  יצחק נבון הקים את עמותת ידידי בית שלום יפן בישראל.

 

 

בדרך כלשהי פעילותו של האב אוצוקי נודעו לעיריית ירושלים. ובשנת 1998, מועצת עיריית ירושלים החליטה פה אחד להעניק לו את העיטור הגבוה ביותר שהעירייה מעניקה, "נאמן ירושלים".

 

גם אוניברסיטת בר-אילן שמעה על האב אוצוקי, והחליטה להעניק לו את התואר 'דוקטור לשם כבוד'.

בית_שלום_יפן_-_אגודת_הנוצרים_היפנים_ידידי_ישראל_(2)_edited.jpg
bottom of page